Posted on

4 misstag att undvika som snickare

Det finns ett antal misstag du kan undvika som snickare för att säkerställa att arbetet blir korrekt gjort utan några överraskningar. Fyra av de viktigaste misstagen att undvika är:

  • Fuktproblem.
  • Dåliga sågblad.
  • Felaktiga mätningar.
  • Fel verktyg och utrustning.

Misstag nummer 1: Fuktproblem

Trä absorberar ständigt fukt från den omgivande luften och det påverkar träets fukthalt. Även om du använder ytbehandlingar på träet, som bets eller målarfärg, så kan träet fortfarande absorbera viss fukt. Detta leder till att träet kan svälla, bucklas eller bilda sprickor. När detta händer kan i sin tur formen på dörrar, lådor och skåpluckor förändras och förstöra det estetiska.

Den goda nyheten är att du kan förhindra fuktproblem genom att låta virket anpassa sig till sin omgivning innan du börjar arbeta med det. Tänk på att det med omgivningen avser den miljö där virket ska sitta, det vill säga inte din arbetsyta. Hur vet du att virket har nått rätt fukthalt? Det enklaste är att använda en fuktmätare som mäter dess fukthalt exakt. En perfekt nivå är mellan 15 och 17 procent, annars finns det en risk för mögel eller att röta får fäste.

Misstag nummer 2: Dåliga sågblad

Du bör alltid se till att använda rätt verktyg för jobbet och det inkluderar att inte använda slöa sågblad. Ju slöare sågbladen är desto större friktion orsakar det, vilket ger ojämna och oestetiska snitt. Dessutom är dåliga sågblad en säkerhetsrisk eftersom du måste använda mer kraft för att såga igenom virket, något som kan leda till misstag och skador.

Misstag nummer 3: Felaktiga mätningar

Det är vanligt att mäta fel men samtidigt är det ganska lätt att undvika med rätt förberedelse. Det är värt att spendera lite extra tid och energi på att undvika detta misstag. Det sista du vill ska hända är att du upptäcker att virket inte passar på grund av felaktiga mätningar! Ett tips är att hålla sågbladet i rätt vertikal vinkel och inte blad som är slöa. Ett andra tips är att använda en spetsig penna eller markeringskniv där du ska skära. Otydliga markeringar eller tjocka linjer gör det svårare att göra exakta snitt och i värsta fall måste du göra om jobbet.

Misstag nummer 4: Fel verktyg och utrustning

Ett fjärde misstag är att använda fel verktyg och utrustning för arbetet. Att du använder fel kan helt enkelt bero på att verktyg är dyra att köpa och att du inte varit redo att investera i ett nytt inför projektet. Även om detta är förståeligt, så kan det leda till ännu högre kostnader eftersom det ökar risken för misstag och fel som måste rättas till senare.