Posted on

Tips när du ska anlita snickare

Det finns en del snickeriprojekt antingen i hemmet, gäststugan eller sommarstugan som du inte klarar själv. Då kan det vara smart att anlita en snickare. Vad ska du fundera igenom innan du anlitar en snickare? Se till att vara väl förberedd innan projektet sätter igång. Ta del av våra bästa tips här.

  • Gör en lista.
  • Kontakta kommunen.
  • Begär och jämför offerter.
  • Kolla upp snickaren.
  • Kom överens om priset.
  • Skriv avtal.

1. Kom ihåg-lista

Det finns en hel del att hålla i huvudet för att snickeriprojektet ska bli så bra som möjligt med takläggare södertälje. Därför ska du skriva en kom ihåg-lista över allt du måste fixa och kolla upp innan snickaren dyker upp och börjar jobba. Här ingår att scanna av området efter lokala snickare samt att skriva upp vad du vill att snickaren ska hjälpa dig med.

2. Kontakta kommunen

Behöver du kontakta kommunen för att ta reda på om du behöver bygglov för snickeriprojektet eller göra en bygganmälan ska du göra det i god tid. Du kan hitta en hel del information om detta på boverket.se. Kom ihåg att det är ditt ansvar att se till att alla krav i bygglagstiftningen uppfylls.

3. Begär in och jämför offerter

God planering, förberedelse och research är A och O när det gäller alla typer av renoveringar, byggprojekt och snickeriarbeten. Därför ska du i god tid begära in offerter från alla intressanta snickare i din närhet och jämföra dem med varandra för att hitta rätt snickare för jobbet. Här är det naturligtvis också intressant att hitta det bästa priset.

4. Kolla upp snickaren

När du har valt bland offerterna och hittat en snickare som du vill anlita ska du först kolla upp referenser och recensioner. Det är också viktigt att se till att snickaren har yrkesbehörighet samt F-skattsedel. Du vill undvika att bli både besviken och lurad och därför är det bra att kolla upp att snickaren inte har anmärkningar, dåligt rykte eller skulder.

5. Kom överens om priset

Innan snickaren kan sätta igång med arbetet och innan du tecknar avtal ska du se till att ni är överens om vilket pris som gäller samt exakt vilket arbete som ska utföras. Diskutera också hur betalningen ska gå till, hur länge arbetet ska pågå och hur tillägg och ändringar ska hanteras. Du och snickaren ska också ha diskuterat vem som ska bekosta material samt stå för städning, resor till och från projektet m.m. Var noggrann! Betala inget i förskott.

6. Skriv avtal

Det viktigaste av allt är att alla överenskommelser om pris, arbetsuppgifter samt när arbetet ska påbörjas och vara avslutat ska skrivas in i ett skriftligt avtal. Ett skriftligt avtal gör både dig och snickaren tryggare eftersom ni vet vad som gäller innan arbetet börjar.